Αγαπημένες Εδώδιμες Ίνες
- yianniscm
- Aug 23
- 3 min read

Οι εδώδιμες ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων στο εσωτερικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτών που δεν μπορούν να διασπαστούν ούτε να απορροφηθούν από το ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Παρά την αδυναμία της πέψης, οι εδώδιμες ίνες βοηθούν τη φυσιολογική πεπτική λειτουργία* καθώς και το οικοσύστημα του εντέρου. Αυτό μπορεί να επιδράσει στον χρόνο που χρειάζονται οι τροφές για να διασχίσουν το έντερο, καθώς τα βακτήρια που κατοικούν στο παχύ έντερο μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό της πέψης και της απορρόφησης των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών [1-3].
Υπάρχουν διάφορα είδη εδώδιμων ινών και διαφέρουν ως προς τις φυσικές και χημικές τους ιδιότητες. Επομένως, έχουν και διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό [1-3]. Οι β-γλυκάνες είναι ένας συγκεκριμένος τύπος διαλυτών ινών που υπάρχει στη βρώμη και το κριθάρι και είναι γνωστές για τις ευεργετικές συνέπειές τους στην υγεία. Η κατανάλωσή τους μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος, καθώς επηρεάζει την απορρόφηση χοληστερόλης [4-6], ενώ παράλληλα καθυστερεί την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα [7, 8].
Αυτά το οφέλη έχουν παρατηρηθεί έπειτα από γεύματα που περιέχουν τουλάχιστον 4 g β-γλυκανών ανά 30 g υδατανθράκων. Για παράδειγμα, οι νιφάδες βρώμης περιέχουν 4 g β-γλυκανών και 68 g υδατανθράκων ανά 100 g [11]. Τα πίτουρα βρώμης, ένα μέρος της βρώμης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχουν 10 g β-γλυκανών ανά 100 g, ωστόσο σε αυτήν τη μερίδα περιέχονται επίσης περίπου 66 g υδατανθράκων [9, 11]. Επομένως, τα ειδικά τροποποιημένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες μπορούν να αποτελέσουν έναν εύκολο τρόπο για υποστήριξη της κατανάλωσης β-γλυκανών και διατήρηση μιας καλής ισορροπίας στα καθημερινά μας γεύματα [12].
*Οι ίνες σπόρων βρώμης συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων
Παραπομπές:
EFSA, Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal, 2010. 8(3): p. 1462.
Grundy, M.M.-L., et al., Re-evaluation of the mechanisms of dietary fibre and implications for macronutrient bioaccessibility, digestion and postprandial metabolism. British Journal of Nutrition, 2016. 116(5): p. 816-833.
Lovegrove, A., et al., Role of polysaccharides in food, digestion, and health. Critical reviews in food science and nutrition, 2017. 57(2): p. 237-253.
EFSA, Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to oat beta glucan and lowering blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 2010. 8(12): p. 1885-n/a.
EFSA Panel on Dietetic Products, N. and Allergies, Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to barley beta‐glucans and lowering of blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 2011. 9(12): p. 2470.
Cicero, A.F., et al., A Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial to Evaluate the Medium-Term Effects of Oat Fibers on Human Health: The Beta-Glucan Effects on Lipid Profile, Glycemia and inTestinal Health (BELT) Study. Nutrients, 2020. 12(3): p. 686.
EFSA Panel on Dietetic Products, N. and Allergies, Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to pectins and reduction of post‐prandial glycaemic responses (ID 786), maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 818) and increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 4692) pursuant to Article 13 (1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 2010. 8(10): p. 1747.
EFSA, Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to beta-glucans from oats and barley and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 1236, 1299), increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 851, 852), reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 821, 824), and “digestive function” (ID 850) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 2011. 9(6): p. 2207-n/a.
Butt, M.S., et al., Oat: unique among the cereals. 2008. 47(2): p. 68-79.
Shen, X.L., et al., Effect of oat β-glucan intake on glycaemic control and insulin sensitivity of diabetic patients: A meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients, 2016. 8(1): p. 39.
USDA, FoodData Central. US Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Nutrient Data Laboratory.
Wang, Q. and P.R. Ellis, Oat β-glucan: physico-chemical characteristics in relation to its blood-glucose and cholesterol-lowering properties. British Journal of Nutrition, 2014. 112(S2): p. S4-S13.





Comments