Γίνετε ο φύλακας των μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε
- yianniscm
- Aug 27
- 3 min read

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα προσλαμβάναμε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας. Ωστόσο, ο κόσμος κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και ο σύγχρονος, πυρετώδης τρόπος ζωής μπορεί να μας δυσκολέψει να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών. Αυτά τα μικρά εργοστάσια ενέργειας παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού μας* αλλά δεν μπορούμε να τα παράγουμε μόνοι μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα εξασφαλίζουμε μέσω της διατροφής μας. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσουμε γιατί η επαρκής πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών έχει ζωτική σημασία για την ευεξία και τη συνολική υγεία μας [1-4].
Η κρίσιμη ερώτηση που προκύπτει είναι πόσα μικροθρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια; Υπάρχουν γενικές συστάσεις που εκδίδονται από τις αρχές και συχνά εμφανίζονται στις διατροφικές επισημάνσεις τροφίμων, ωστόσο ορισμένες ομάδες ατόμων ενδέχεται να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες. Ένα παράδειγμα είναι οι ηλικιωμένοι, που είναι επιρρεπείς σε ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών, συγκεκριμένα σε βιταμίνες του συμπλέγματος B [5, 6]. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι ηλικιωμένοι άντρες είναι επίσης πιθανό να επωφεληθούν από τον συνδυασμό ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς το ασβέστιο χρειάζεται για τη διατήρηση φυσιολογικών οστών. [3, 6, 7]. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία, καθώς και τα νεότερα άτομα έχουν τις δικές τους μοναδικές διατροφικές ανάγκες. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία ή κυοφορούν πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην επαρκή πρόσληψη φολικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου και ιωδίου [3]. Οι χορτοφάγοι και οι vegan (ιδίως όσοι είναι σωματικά δραστήριοι) ενδέχεται να χρειάζονται επιπλέον ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη B12 και D, σίδηρο, ιώδιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο [8, 9]. Τέλος, τα άτομα που δεν εξασφαλίζουν τακτική και επαρκή έκθεση της επιδερμίδας τους στον ήλιο κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκή παραγωγή βιταμίνης D [10].
Η ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την κάλυψη των αναγκών σε μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα εφόσον ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες. Αν αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τη διατροφή, η χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο μέσο υποστήριξης [11]. Ο κορυφαίος κανόνας είναι να αφουγκράζεστε το σώμα σας και να καταλαβαίνετε πότε ενδεχομένως χρειάζεστε επιπλέον διατροφική υποστήριξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών και να τις καταπολεμήσετε αμέσως! * Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα μιας ισορροπημένης διατροφής
*Η βιταμίνη C και ο χαλκός συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη B12 συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού της ενέργειας. Το ασβέστιο συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος
Παραπομπές:
Angelo, G., V.J. Drake, and B. Frei, Efficacy of Multivitamin/mineral Supplementation to Reduce Chronic Disease Risk: A Critical Review of the Evidence from Observational Studies and Randomized Controlled Trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2015. 55(14): p. 1968-91.
Biesalski, H.K. and J. Tinz, Multivitamin/mineral supplements: Rationale and safety - A systematic review. Nutrition, 2017. 33: p. 76-82.
Rautiainen, S., et al., Dietary supplements and disease prevention - a global overview. Nat Rev Endocrinol, 2016. 12(7): p. 407-20.
Feart, C., Nutrition and frailty: Current knowledge. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry, 2019. 95: p. 109703.
Montgomery, S.C., et al., Micronutrient Needs of the Elderly. Nutr Clin Pract, 2014. 29(4): p. 435-444.
Baugreet, S., et al., Mitigating Nutrition and Health Deficiencies in Older Adults: A Role for Food Innovation? J Food Sci, 2017. 82(4): p. 848-855.
Marcos-Pérez, D., et al., Low Vitamin D Levels and Frailty Status in Older Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2020. 12(8).
Rogerson, D., Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr, 2017. 14: p. 36.
Brown, D.D., Nutritional Considerations for the Vegetarian and Vegan Dancer. J Dance Med Sci, 2018. 22(1): p. 44-53.
Gois, P.H.F., et al., Vitamin D and Infectious Diseases: Simple Bystander or Contributing Factor? Nutrients, 2017. 9(7).
Blumberg, J.B., et al., The Use of Multivitamin/Multimineral Supplements: A Modified Delphi Consensus Panel Report. Clin Ther, 2018. 40(4): p. 640-657.





Comments